Een lang gekoesterde wens van ons gaat eindelijk in vervulling! Vanaf april/mei 2022 bieden wij Centering aan als verloskundige zorgverlening binnen onze praktijk, naast de huidige één op één controles met ons op het spreekuur. 

De start van jouw verloskundige zorg bij ons begint nog altijd met een individueel intakegesprek op de praktijk. Vanaf ongeveer 12-15 weken kan je ervoor kiezen om deel te nemen aan Centering.

Centering is komen overwaaien uit de Verenigde Staten. Meerdere praktijken in Nederland bieden deze vorm van zorg al langer tot grote tevredenheid aan. 

Wat is Centering?

Centering is een combinatie van medische controles, het uitwisselen van kennis en ervaring met mede-zwangeren en het versterken van je netwerk.

Bij Centering worden de medische controles tijdens de bijeenkomst uitgevoerd. Hiervoor hebben wij een heel fijne ruimte ingericht op het Van Eedenplein om jullie als Centering groep te ontvangen. 

Door de verloskundige controles te koppelen aan voorlichting, educatie en ervaringen uitwisselen krijg je een compleet zorgprogramma, zonder extra kosten. Zwangeren die na een eerdere zwangerschap meedoen aan Centering geven aan dat ze nog beter geìnformeerd zijn en met nog meer vertrouwen hun bevalling tegemoet zien. 

De bijeenkomsten bestaan uit groepsconsulten met ongeveer 8 a 12 andere zwangeren, ongeveer met dezelfde zwangerschapsduur. Tussen de 12-15weken start de eerste bijeenkomst. In totaal zijn er 9 bijeenkomsten, waarvan 8 in de zwangerschap en de laatste ongeveer 6 weken na de bevalling. Alle data en tijdstippen zijn van tevoren bekend. Vanaf 37 weken zien we je weer individueel terug op het spreekuur tot aan je bevalling. 

De bijeenkomsten hebben een vaste structuur. Het eerste half uur zal in het teken staan van inloop en de medische controles. Je meet zelf je bloeddruk en daarna zal één van de verloskundigen het uitwendig onderzoek bij je uitvoeren: we voelen naar de groei van je baarmoeder en luisteren naar het hartje. Daarna bespreken we in de groep een aantal onderwerpen die aansluiten bij de fase van van je zwangerschap. 

Het intakegesprek, de echocontroles en de controles vanaf 36weken zullen individueel zijn. Ook als je extra zorg nodig hebt van de gynaecoloog , kun je toch mee blijven doen aan de bijeenkomsten. 

We zien doordat je actiever deelneemt aan de medische controles, alles inzichtelijker wordt. Kennis wordt beter onthouden en het is makkelijker om bijvoorbeeld een link te leggen tussen zorg, medisch onderzoek en de effecten van verandering in leefstijl. 

Hieronder zetten we alles nog even op een rij:

Praktisch

 • Het intakegesprek vindt individueel met één van ons plaats op de praktijk
 • Rond 12-15weken zwangerschap kan je starten met Centering
 • Negen bijeenkomsten in een vaste groep, met ongeveer dezelfde uitgerekende datum
 • 8 in de zwangerschap en de 9e bijeenkomst met alle baby´s erbij
 • De bijeenkomsten duren allemaal twee uur per stuk
 • Alle data en tijdstippen zijn van tevoren bekend
 • Je ziet twee vaste begeleiders tijdens de bijeenkomsten
 • Vanaf 37weken kom je weer individueel naar het spreekuur op de praktijk

Wat levert mij dit op?

 • Je hebt een actieve rol in jouw eigen controles: bloeddruk meten, wegen, uitkomsten van het uitwendig onderzoek zelf bijhouden in je persoonlijke boek
 • Uitgebreid de tijd om dieper op onderwerpen in te gaan die betrekking hebben op de zwangerschap, bevalling én aanstaande ouderschap
 • Leren van elkaar, je eigen bijdrage leveren en het mogelijk vergroten van je eigen netwerk.
 • Je ondersteunt elkaar en bouwt vriendschap op met andere vrouwen in dezelfde levensfase.

Nieuwsgierig geworden? Je kunt je tijdens het spreekuur of via de email aanmelden voor de Centering bijeenkomsten. Mocht het je nog niet allemaal duidelijk zijn, of je hebt twijfels, doe gerust mee aan de eerste twee bijeenkomsten. Blijkt nadien dat dit type zorg niet bij je past, kan je altijd weer instromen naar de individuele controles. 

Wij zien er enorm naar uit om jullie als groep te begeleiden naar een fijne beleving van de zwangerschap en voorbereiding naar de bevalling en het ouderschap!

Startdatum

Groep 3 start op dinsdag 03 januari 2023

Groep 4 start op dinsdag 28 februari 2023

Locatie: Praktijkruimte op het Van Eedenplein 1 in Heerhugowaard.

Hoe aanmelden?

Geef het aan tijdens je afspraak op het spreekuur en we zetten je op de lijst. Of stuur een email naar [email protected] 

Hopelijk zien we jullie dan, we hebben er zin in!

Met vriendelijke groet,

Lisette Berkhout en Linda Grit, begeleidsters van de Centering groepen