Wanneer er op de echo duidelijk een miskraam is vastgesteld is er een aantal opties mogelijk voor het verdere verloop.

Als je ten tijde van de miskraam al bloedverlies had verwachten we dat de miskraam binnen een week optreedt. Met beide ziekenhuizen hebben we afgesproken om minimaal een week af te wachten op een natuurlijk verloop. We bespreken natuurlijk eerst met jou of het voor jou ook mogelijk is om een week af te wachten. Dit hangt af van zowel lichamelijke als psychische klachten die je bij een miskraam kunt ervaren.

Afwachten kan medisch gezien geen kwaad en heeft geen gevolgen voor een nieuwe zwangerschap. Emotioneel kan het echter wel zwaar zijn. Wanneer er na een week afwachten nog geen miskraam is opgetreden en je niet langer wilt afwachten zijn er eigenlijk twee behandelingen mogelijk, namelijk medicijnen die de miskraam opwekken of een curettage. Voor beide behandelingen krijg je van ons een verwijzing naar de gynaecoloog.

Belinstructies

  • Bij hevig aanhoudend bloedverlies en bij meer dan een gewone menstruatie, bij sterretjes zien of flauwvallen.
  • Bij aanhoudende klachten van bloedverlies en/of krampen. Dit kan wijzen op een incomplete miskraam. We zullen je dan doorverwijzen naar de gynaecoloog voor aanvullend onderzoek.
  • Bij koorts, een temperatuur hoger dan 38 graden.
  • Bij ongerustheid, vragen, behoefte aan een luisterend oor. Weet dat wij er voor jullie zijn, 7 dagen per week!
  • Als je een vruchtje op hebt gevangen. Dan komen wij even langs om te kijken of dit het is.