Het lichamelijk herstel na een miskraam verloopt meestal vlot. Het bloedverlies en de buikkrampen nemen na de miskraam snel af. Na de miskraam zal je lichaam weer een nieuwe cyclus op gang brengen. Sommige vrouwen krijgen direct hun eigen cyclus weer terug, soms duurt dit wat langer. Houd rekening met een termijn van ongeveer 4 tot 6 weken. Als je na de miskraam graag weer zwanger wilt worden dan raden wij je aan om foliumzuur te blijven slikken.

Na de miskraam kun je een moeilijke tijd tegemoet gaan. Gevoelens van verdriet, boosheid, ongeloof, schuld en een gevoel van leegte zijn veel voorkomend. Het is moeilijk aan te geven hoeveel tijd je nodig hebt om de miskraam een plek te geven. Wij raden je aan om te praten over je emoties en gedachten met je partner, familie, vrienden en/of lotgenoten. Veel vrouwen hebben het idee dat er een taboe heerst op een miskraam. Een miskraam laat vaak echter een diepere impact achter dan je wilt. Als je die gevoelens met je omgeving deelt hoor je ook gelijksoortige verhalen en vind je steun bij elkaar. Het kan ook helpen als je een dagboekje bijhoudt van de periode rond de miskraam of als je een aandenken aan het kindje koopt.

Mocht je behoefte hebben aan extra ondersteuning, neem dan alsjeblieft contact met ons op. Wellicht kunnen wij je helpen of je doorverwijzen naar de juiste persoon voor hulp bij het verwerken van je miskraam. Onder de kopjes links en boekentips hebben wij een aantal verwijzingen geplaatst rond dit onderwerp.