Eén keer een miskraam meemaken betekent geen verhoogde kans bij een volgende zwangerschap op een miskraam. Bij een aantal miskramen achter elkaar raakt de kans op een miskraam wel hoger. Wanneer er bij jou sprake is van twee of meer opeenvolgende miskramen heb je de mogelijkheid om dit verder te laten onderzoeken in het ziekenhuis. In een persoonlijk gesprek vertellen wij je hier graag meer over.

Een volgende zwangerschap verloopt in de meeste gevallen goed. Dit geldt ook voor vrouwen die meer dan één miskraam hebben gehad.

Wat wij je willen meegeven is dat een miskraam vaak niet te voorkomen is. Er was sprake van een afwijking tijdens de aanleg van de zwangerschap en dat veroorzaakte de miskraam. Je kunt zelf wel proberen om zo gezond mogelijk te leven om risicofactoren te beperken. Denk hierbij aan: niet roken, geen alcohol drinken, gezond en gevarieerd eten, medicijngebruik altijd in afstemming met je huisarts, voldoende lichaamsbeweging, ontspanning en stress proberen te vermijden.

Een volgende zwangerschap is vaak meer beladen, doordat je helaas al een keer de keerzijde ervan hebt meegemaakt. Ter mogelijke geruststelling willen wij je wel een vroegere echo in je (mogelijk) volgende zwangerschap aanbieden. Een vroege echo is geen garantie op een ongecompliceerde zwangerschap, maar kan je mogelijk wel steun geven tijdens de eerste spannende maanden.