Kraamperiode
De eerste week
Ook na de bevalling leveren wij verloskundige zorg. Dit gaat over het algemeen in samenwerking met een kraamverzorgster. De kraamverzorgster komt in de eerste acht dagen na de bevalling bij jullie thuis om te informeren en te helpen bij de verzorging van moeder en de pasgeboren baby. Zij voert ook controles uit om het herstel van moeder en de ontwikkeling van de baby op te volgen. Bij twijfel of problemen nemen jullie en de kraamverzorgster contact met ons op zodat we hier samen op kunnen handelen. Wij zullen tijdens de kraamperiode een paar keer bij jullie thuis langskomen. Gemiddeld zijn er zo’n vier contactmomenten. Uiteraard is dit afhankelijk van jouw persoonlijke situatie.
Je kunt ook bij ons terecht voor verloskundige zorg als je tijdens de zwangerschap en de bevalling onder controle van het ziekenhuis stond. Je kunt je hier aanmelden en alvast met ons kennismaken tijdens de zwangerschap.
Tips
Zo’n eerste week komen er natúúrlijk heel veel indrukken op je af en verandert je leefritme. Het is aan te raden om tussen alle bedrijven door rust te nemen om te wennen aan de nieuwe situatie en om bij te komen van de bevalling. Vaak blijkt zo’n eerste week drukker dan verwacht; er komt bezoek langs om jullie nieuwe aanwinst te bekijken, de baby moet meestal elke 3 uur gevoed worden, luiers worden verschoond, eventuele oudere kinderen willen ook aandacht etc.
De eerste twee, drie dagen komen bijna alle vrouwen moeiteloos door vanwege het hormoon adrenaline wat door het lijf stroomt. Na twee, drie dagen is dit meestal uitgewerkt en slaat de vermoeidheid toe. Dit is niet erg, maar probeer er op dat moment aan toe te geven en naar je lijf te luisteren. Visite drukt vaak zwaar op deze dagen. Probeer met elkaar een planning te maken waar het hele gezin zich prettig bij voelt.
Nacontrole
Zes weken na de bevalling bieden wij een nacontrole-consult aan bij ons op de praktijk. Tijdens dit consult bespreken we hoe het lichamelijk herstel verloopt en hoe jullie je mentaal voelen.
Ook bespreken we onderwerpen als het op gang komen van de menstruatiecyclus, anticonceptie, seksualiteit en het opbouwen van sport. Onderzoeken die we kunnen uitvoeren zijn onder andere bloedonderzoek, bloeddruk meten en beoordelen van evt wondgenezing.
De nacontrole is ook een moment om de afgelopen periode van zwangerschap, bevalling en kraamperiode met elkaar te evalueren. We zijn benieuwd hoe jullie het verloop en de zorg hebben ervaren, hoe het ouderschap bevalt en uiteraard is er ruimte voor het beantwoorden van vragen. Ook bespreken we of er zaken zijn die bij een eventueel volgende zwangerschap extra aandacht behoeven.
Links
Hieronder hebben wij informatielinks voor je verzameld die verdere tips en uitleg geven over onderwerpen in de kraamperiode.
Borstvoeding en kunstvoeding
Borstvoeding is de gezondste voeding voor een baby. Er kunnen redenen zijn om kunstvoeding te geven. Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent voordat je een keuze maakt. Er is veel informatie te vinden en natuurlijk bieden wij ook begeleiding bij het geven van borst- en kunstvoeding!
Handige websites met veel informatie zijn:
- Kenniscentrum Borstvoeding
- Voedingscentrum (met oa fimpjes over borstvoeding)
- Borstvoedingorganisatie La Leche League (met oa vrijwilligers die graag telefonisch vragen beantwoorden) https://www.borstvoeding.nl/
Anticonceptie
Na de geboorte van je kindje is het belangrijk om je lichaam de kans te geven om te herstellen van de zwangerschap. Een mooi gezegde luidt dan ook “Negen maanden zwanger, negen maanden ontzwangeren”. Het is beter om in die periode niet zwanger te worden. Dit komt jouw eigen gezondheid en conditie ten goede evenals van jullie toekomstige baby. Het is daarom belangrijk dat je jouw anticonceptie goed regelt.
Op de website www.anticonceptie.nl staan alle mogelijkheden op een rijtje en duidelijk beschreven welke methoden goed samengaan met borstvoeding. Met vragen of voor advies kunnen jullie altijd bij ons terecht.
Mamacafé
Je bent van harte welkom om na de bevalling op de praktijk langs te komen voor het mamacafé. Het mamacafé organiseert leuke bijeenkomsten waar je als zwangere of met je baby en kinderen (0-4 jaar) naar toe kunt! Je kunt hier gezellig koffie/thee drinken, ervaringen delen, elkaar opzoeken voor vragen en je kind kan hier spelen in een veilige omgeving. Niet alleen is het een uurtje vermaak, ook ontstaan er soms langdurige vriendschappen.
Lees meer over het Mamacafé op deze website.
Stichting babyspullen en restanten kraampakket
Heb je babyspullen over en wil je deze graag schenken aan een goed doel? Stichting babyspullen zamelt gebruikte en nieuwe babyspullen in en maakt daar babystartpakketten van. Deze pakketten worden via verloskundigenpraktijken en andere instanties gratis aan (aanstaande) ouders in Nederland geschonken die het financieel moeilijk hebben. Ook in onze regio zijn inleverpunten.
https://stichtingbabyspullen.nl/
Mocht je spullen uit je kraampakket overhouden en hier verder niets meer mee doen, zamelen wij deze graag in! Wij verzamelen deze spullen voor het goede doel, bijvoorbeeld het asielzoekerscentrum of stichting Babyhope.
Cursussen na de bevalling
- Kraamzorgcursus van wens tot baby
- Cursus: Training Mama Kracht – MatrixX Studio’s
Overige links:
- Babygebaren
- Draagdoekconsulenten
- Dragen en Voeden – Forum (platvorm voor natuurlijk ouderschap)
- Inbakeren
- Katoenen luiers
- Psychische problemen
- Veilig Slapen
- Rijksvaccinatieprogramma
- Nederlandse vereniging kritisch prikken