Partners
De tekst op deze website is voor een groot deel gericht op de zwangere. Dit is om de teksten gemakkelijk leesbaar te houden en om rekening te houden met zwangeren zonder partner. Uiteraard is de informatie net zo goed bedoeld voor jou als partner. En voor de vrouwelijke partners; voor het gemak gebruiken we op deze pagina de woorden ‘vader’ en ‘hij’, maar we bedoelen zeker ook jou.
Ouder worden is voor jou als partner net zo goed een ingrijpende, vaak ook wel spannende tijd. Voel je welkom om mee te gaan naar de zwangerschapscontroles en je vragen te stellen. We horen graag hoe we ook jou kunnen ondersteunen.
Rol als partner
Natuurlijk draag je als (aanstaande) vader het kind niet fysiek bij je en ervaar je de zwangerschap anders dan je vrouw. De zwangerschapshormonen zorgen vaak voor grote emotionele veranderingen en schommelingen, wat een uitdaging kan zijn binnen jullie relatie. Het is bewezen dat jouw steun helpt tegen depressieve gevoelens en stress bij je vrouw. Je kunt haar helpen door emotionele steun, bijvoorbeeld door te laten weten dat je haar waardeert, naar haar te luisteren en begrip te hebben voor haar situatie. Een meer praktisch gedeelte waarin je haar kan bijstaan is het overnemen van een aantal huishoudelijke taken.
Contact maken
Tijdens de zwangerschap kun je al contact maken met het ongeboren kindje. Hoewel elke zwangerschap anders is, voelen zwangeren meestal voor het eerst kindsbewegingen rond de 20 weken zwangerschap. Voor jou zal dat iets later zijn, maar je kunt bewegingen voelen als je jouw hand op de buik van je vrouw legt.
Jullie kindje kan reageren op het aanraken van de buik, maar ook al op je stem. Jouw stem zal in de zwangerschap regelmatig te horen zijn voor het kindje en vertrouwd zijn na de geboorte. Je kunt na de geboorte merken dat jullie kindje anders reageert op jouw stem dan bijvoorbeeld op de stem van een zorgverlener.
Erkenning
Indien je niet getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt, kun je als partner het kind erkennen. Het erkennen van een kind houdt in dat er een juridische band tussen jou en het kind ontstaat. Hierdoor krijg je automatisch gezamenlijk gezag met de moeder van het kind. Ook heb je hierdoor onderhoudsplicht tot het kind 21 jaar is. Erkennen kan tijdens de zwangerschap, tijdens de geboorteaangifte van het kind of op een later moment. In de meeste gevallen heeft het de voorkeur om dit tijdens de zwangerschap (<24 weken) te regelen. Tijdens de zwangerschap heet dit ‘erkenning van de ongeboren vrucht’. Dit kan in elke gemeente in Nederland en indien de moeder van het kind niet mee gaat, moet zij hier schriftelijk toestemming voor geven. Kijk voor meer informatie hierover op de website van de Rijksoverheid.
Partnerverlof
Het loont de moeite om eens goed te lezen over het verlof wat je kunt aanvragen als partner bij je werkgever. Kraamverlof, aanvullend geboorteverlof en (deels doorbetaald) ouderschapsverlof. Goede informatie hierover kun je vinden op de website van de Rijksoverheid en in je CAO en werkgeversregelingen.
Gouden tips voor de bevalling en kraamweek
- Een goede voorbereiding op de bevalling en de kraamweek is het halve werk.
- Lees je ook in over borstvoeding. Borstvoeding geven kan de eerste weken best pittig zijn en als je hier samen aan werkt, is de kans van slagen groter.
- Blijf positief tijdens de bevalling.
- Spreek je uit. (In algemene zin). Bedenk ook: Jij kent je vrouw beter dan wij, dus wanneer zij niet in staat is om aan te geven wat ze wenst, kun jij haar wensen overbrengen.
- Het is heel normaal wanneer je je als partner soms tijdens de zwangerschap en bevalling aardig overbodig voelt, maar dat is niet nodig! Onderschat de taak ‘er gewoon zijn’ niet.
- Rust in de kraamweek. Probeer als de situatie het toelaat in de eerste dagen zelf ook even te gaan slapen overdag. Je weet niet hoe de aankomende nacht gaat verlopen, dus dan is het fijn als je overdag bent bijgetankt.
De kraamweek kan heel overweldigend zijn. Misschien ben je nog behoorlijk onder de indruk van de bevalling. Daar komen de gebroken nachten en misschien onzekerheden bij. Je ziet je vrouw veranderen in een moeder, die de eerste tijd voornamelijk bezig is met jullie kindje en haar eigen herstel en hierdoor minder oog voor jou heeft. Gun elkaar de rust en tijd, maar praat er wel over samen. Wanneer de kraamweek op het einde loopt, gaat het over het algemeen weer bergopwaarts.
Leuk feitje: De betrokkenheid van de (aanstaande) vader is erg belangrijk. Uit onderzoek blijkt dat een vader, de relatie met ongeboren zoon of dochter en ook de ontwikkeling van het kind positief kan beïnvloeden wanneer hij betrokken is bij de zwangerschap.
Mocht je meer informatie speciaal voor partners willen lezen dan zijn er (digitale) cursussen en op social media zijn er ook inspirerende vaders die erg actief zijn.