Bloed prikken
Tijdens de eerste controle krijg je labformulieren van ons mee voor het standaard bloedonderzoek. Bij alle Starlet prikpunten in je omgeving kun je terecht voor het bloed prikken. Het is raadzaam om het bloedonderzoek minimaal een week voor je volgende controle bij ons te hebben verricht. Dan hebben wij de bloeduitslagen namelijk binnen voor je volgende afspraak. Indien er sprake is van afwijkende bloedwaarden nemen wij direct telefonisch contact met je op.
Erkenning, aangifte en gezag
Wanneer je niet getrouwd of een geregistreerd partnerschap hebt is het aan te raden om de erkenning van jullie kind in de zwangerschap te regelen. Informeer bij je gemeente of dit op afspraak plaatsvindt. Door erkenning krijgt het kind een wettelijke vader. Als man krijg je o.a. een onderhoudsplicht en een erfrechtelijke band. De man die het kind erkent hoeft niet de biologische vader te zijn.
Als je getrouwd bent is erkenning van de vader niet nodig. De wet beschouwt de echtgenoot van de moeder automatisch als de vader, ook als hij niet de biologische vader is. Ook bij een geregistreerd partnerschap wordt de partner automatisch geregistreerd als vader.
Wanneer je getrouwd bent of geregistreerd partner zijn, krijgen jullie automatisch samen het gezag over jullie kind. Is dit niet het geval, moet gezag worden aangevraagd bij de griffie van de rechtbank. Na de aangifte van geboorte bij het gemeentehuis krijg je hiervoor de papieren mee. Een belangrijke voorwaarde is wel dat het kind is erkend, pas dan kan gezag aangevraagd worden. Met gezag kan de vader beslissingen nemen over de opvoeding en verzorging van het kind.
Voor ouders van hetzelfde geslacht is het altijd raadzaam om informatie in te winnen bij de gemeente als het gaat over erkenning en ouderlijk gezag.
Aangifte van de geboorte moet altijd plaatsvinden in de gemeente waar de geboorte heeft plaatsgevonden. Per gemeente verschillen de openingstijden en of de aangifte wel/niet op afspraak plaatsvindt. Denk eraan om in ieder geval een geldig legitimatiebewijs mee te nemen en de papieren van de erkenning of een trouwboekje. Als de erkenning nog niet in de zwangerschap was geregeld, moeten jullie samen naar het gemeentehuis. De aangifte moet plaatsvinden binnen drie werkdagen. Na de aangifte krijgt jullie kind direct een Burgerservicenummer (BSN).
Kinderopvang
Ben je nu aan het werk en wil je dit na je verlof blijven doen, is het verstandig om je in je zwangerschap te verdiepen in de mogelijkheden van opvang voor jullie kind. Vele vormen zijn mogelijk: kinderdagverblijf, gastouders of een oppas aan huis. I.v.m. mogelijke wachtlijsten raden wij je aan om je hier al tijdig over te laten informeren. Op de site van de belastingdienst www.toeslagen.nl kun je informatie vinden over de mogelijke financiële bijdrage die je kunt verwachten.
Kraampakket
De verzekeraar verzorgt het kraampakket als je een aanvullende verzekering hebt. Indien je hiervoor niet in aanmerking komt kun je zelf een pakket samenstellen. Je kunt ook volledige pakketten kopen bij o.a. de thuiszorgwinkel, apotheek of drogist. Een kraampakket komt zowel van pas vóór de bevalling, tijdens de bevalling en in de eerste weken erna. Belangrijke onderdelen van een kraampakket zijn:
- Matrasbeschermer
- Steriele gaasjes 1 pakje 10×10, 1 pakje 5×5
- Navelklemmetje
- 2 pakken celstof onderlegmatjes
- 2 pakken kraamverband
- 1 pak watten
- Thermometer voor de baby
- Ontsmettingsalcohol
- Desinfecterende zeep
Mocht je spullen uit je pakket overhouden en hier verder niets meer mee doen, zamelen wij deze graag in! Wij sturen deze spullen dan naar Stichting Babyspullen, of het AZC.
Kraamzorg
Wanneer de uitgerekende datum vaststaat is het handig om de aanvraag voor de kraamzorg in gang te zetten. De aanvraag loopt via je verzekering, meestal kun je dit digitaal regelen. Na inschrijving bij een kraambureau volgt er halverwege de zwangerschap een intake door een kraamconsulent. Bij een eerste zwangerschap vindt dit meestal via een huisbezoek plaats, bij volgende zwangerschappen verloopt de intake vaak telefonisch. Op de praktijk hebben wij diverse folders liggen van kraamzorgbureaus met wie wij prettig samenwerken. Tijdens de intake geven wij deze folders aan jullie mee.
Uitzet voor de baby
Op diverse websites, in vele boeken en zelfs in winkels kun je lijstjes krijgen met wat je allemaal nodig hebt voor de uitzet van je baby. Je kunt het zo uitgebreid, creatief of juist zo bescheiden houden als je zelf wilt! Tip: op veel lijstjes kom je nog navelbandjes tegen, die worden echter al jaren niet meer gebruikt in de verzorging. Vraag vooral ook aan vrienden of buren met kleine kinderen tips, zij weten als ervaringsdeskundigen vaak vrij snel te vertellen wat écht handig of overbodig is.
Op de site van de Hema staat een aardige basislijst. Op de website van www.veiligslapen.info kun je meer informatie vinden over veilige matrassen voor het ledikant of de wieg.
Zwangerschapscursus
Het cursusaanbod voor zwangeren is heel divers. Hieronder hebben wij een aantal cursussen voor jullie op een rijtje gezet die wij van harte kunnen aanbevelen. Op onderstaande cursussen hebben wij veel positieve reacties van onze zwangeren gehad. We hebben geprobeerd een gevarieerde samenstelling voor jullie te maken. Er zijn zowel mogelijkheden op individuele basis, voor aanstaande ouders samen of met een groep zwangere vrouwen. Via onderstaande links kun je meer lezen over de desbetreffende cursus. Heb je ook een goede tip, laat het ons weten!
- Cursus Samenbevallen www.samenbevallen.nl
- Zwangerfit® http://www.fysiosportmuda.nl/zwangerfit/
- Zwangerschapspakket http://www.yogadeeenhoorn.nl/
- Zwangerschapscursus & yoga bij de GGD http://www.ggdhollandsnoorden.nl/Cursussen
- Zwangerschapsbegeleiding op haptonomische basis http://www.haptotherapiededreef.nl/zwanger.html
- Zwangerschapszwemmen http://www.waardergolf.nl/doelgroepen/zwangerschapszwemmen.html
- Hypnobirthing http://www.hypnobirthing.nl
Daarnaast hebben wij ook onze informatieavond in het ziekenhuis over de bevalling en de eerste kraamweek. Deze informatieavond is gratis. Ongeveer één keer in de maand wordt deze avond gegeven door een verloskundige (soms uit de regio, soms een van ons) en een gynaecoloog samen. Wij kunnen deze avond voor iedereen van harte aanbevelen! Je kunt je aanmelden via 072- 548 3500 of [email protected]. Data zijn te vinden op de poster in de wachtkamer. Bijeenkomst is gratis, maar aanmelden verplicht.
Locatie: NWZ, Pieter van Foreestzaal (ingang Metiusgracht).
Tijdstip: 19.30-21.05 uur.
Zwangerschapsverlof
Een zwangere werkneemster heeft recht op minstens zestien weken zwangerschaps- en bevallingsverlof. Het zwangerschapsverlof duurt 6 weken, bevallingsverlof 10 weken. Minimaal drie weken voor de gewenste ingangsdatum van je verlof moet je deze aanvraag bij je werkgever/geefster indienen. In de praktijk zien we dat de aanvraag halverwege je zwangerschap geregeld is. Tijdens het spreekuur kunnen wij je een zwangerschapsverklaring meegeven die je nodig hebt voor het aanvragen voor je verlof.
Zwangeren die zelfstandig onderneemster zijn hebben vanaf 04 juni 2008 een wettelijk recht op een zwangerschaps- en bevallingsuitkering van minimaal zestien weken. De uitkering in de zogeheten Zelfstandig en Zwanger-regeling (ZEZ-regeling) bedraagt maximaal het wettelijk minimumloon.
Voor meer informatie http://www.rijksoverheid.nl