Voor ons staat voorop dat de keuze van plaats van bevalling helemaal bij jullie zelf ligt. Het belangrijkste is dat je bevalt op de plek waar jíj je het meest op je gemak voelt. Het is echter ook van belang dat jouw keuze wordt gemaakt op basis van realistische verwachtingen. Het is daarom aan te raden dit, het liefst in bijzijn van jouw partner, te bespreken met ons tijdens het spreekuur. Wanneer je zwangerschap goed verloopt begeleiden wij de bevalling, ongeacht waar je wilt bevallen.
Onze begeleiding tijdens de bevalling is gelijk bij een thuisbevalling en een poliklinische bevalling. Wij hebben al het materiaal bij ons om een bevalling op een veilige manier te begeleiden. Naast onze verlostas met o.a. instrumenten en hechtmateriaal, hebben wij ook een zuurstofkoffer bij ons. Als het nodig is kunnen wij jullie kindje thuis met de benodigde spullen goed opvangen totdat er evt. verdere ondersteuning aanwezig is. Thuis en in het Dijkelander krijgen wij assistentie van een kraamverzorgster. In het NWZ werken wij samen met een o&g verpleegkundige. Zolang de bevalling op een normale manier blijft verlopen zie je geen ander medisch personeel.
Wanneer er zich thuis mogelijk problemen voordoen tijdens de bevalling zullen wij jullie altijd naar het ziekenhuis sturen. Het gaat dan vaak om een situatie waarin de bevalling te lang duurt. Een enkele keer is er sprake van een spoedeisende indicatie. Zodra wij het vermoeden hebben van een afwijkend verloop van jouw bevalling bespreken wij dit met jou en met de dienstdoende gynaecoloog in het ziekenhuis. Als de bevalling door het ziekenhuis wordt overgenomen gaan wij altijd met jullie mee. Jij mag bij ons in de auto en je partner of andere familie mogen achter ons aanrijden. Alleen in spoedsituaties als veel bloedverlies of slechte harttonen van het kind bellen wij een ambulance. Jullie mogen zelf kiezen of jullie naar het NWZ of het Dijkelander willen.
Wil je graag poliklinisch bevallen, vraag dan bij jouw zorgverzekeraar na of je een eigen bijdrage moet betalen. Dit is afhankelijk van het pakket dat je hebt. Een eigen bijdrage komt vaak neer op ongeveer €395,-. Als je een medische reden hebt om in het ziekenhuis te bevallen hoef je nooit een eigen bijdrage te betalen.
De thuisbevalling zit in het basispakket, deze wordt volledig vergoed door alle zorgverzekeraars.
Onze tip; blijf bij je gevoel! Bespreek je onzekerheden en twijfels graag met ons en je partner tijdens het spreekuur. Uiteindelijk kom je bij de juiste beslissing. Wanneer de bevalling eenmaal is begonnen is het voor ons vroeg genoeg om te weten waar jij graag wilt bevallen.
Praktisch
Algemeen
Handig om in huis te hebben, ongeacht waar je gaat bevallen:
- Kraampakket
- Bedklossen
- 2 aluminium bedkruiken
Het bed moet voor ons en de kraamverzorgende een minimale werkhoogte hebben van 70 cm.
TIP: Zorg ’s nachts voor een buitenlamp om jullie gemakkelijker te vinden in het donker!
Thuisbevalling
Handig om klaar te zetten voor de bevalling:
- Zwangerschapskaart met pen
- 2 emmers en vuilniszakken
- 1 setje babykleertjes en 2 mutsjes (gewassen zonder wasverzachter)
- Stapel hydrofiele luiers
- Warme omslagdoek
- Fototoestel, evt. videocamera (heel flauw, maar check de batterijen!)
- Vluchttas met kleren voor jezelf en je kind
- Rietjes
- Liga’s en druivensuiker
- Aankleedkussen
- 2 Aluminium kruiken
In principe hebben wij niet veel ruimte nodig. Wij werken alle drie langs de rechterzijde van het bed (vanuit het hoofdeinde gezien). Het is prettig als we langs die zijde ruimte hebben. Een vrij nachtkastje voor onze spullen is voldoende. Wanneer je voldoende ruimte hebt in de kamer is een strijkplank voor ons erg praktisch. Verder is het belangrijk dat de ruimte goed verwarmd kan worden tijdens de bevalling.
Poliklinisch
Handig om mee te nemen richting het ziekenhuis:
- Tas met kleren voor jezelf en je kind. Denk hierbij aan toiletspullen voor jezelf (voor je kind is alles voor de verzorging aanwezig in het ziekenhuis), setje kleding voor de baby, jasje ed.
- Autostoeltje en een warme omslagdoek voor het vervoer naar huis
- Fototoestel, videocamera, batterijen
- Zwangerschapskaart
- Naam en telefoonnummer van je kraamzorg